Ostrzeżenie GIS 25.08: „Kurkuma”
Zagrożenie
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt - Kurkuma, 100 g
Zakład pakowania - FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
- Numer partii: P 14 05
Data minimalnej trwałości - 12.2022
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Podmiot konfekcjonujący wdrożył procedurę wycofania z rynku kwestionowanego produktu.
Organy PIS monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
