
Prezentujemy 9 przepisów orzeźwiających napojów chłodzących - idealnych na letnie upały
Klasyczne mojito? A może sok z owoców? Z pewnością istnieją lepsze pomysły na letnie orzeźwienie. Kucharze, bloggerzy i barmani podzielili się z nami swoimi recepturami. Sprawdź >>

Cezary Kamiński, barman, LeyPen – Mobilne Usługi Barmańskie:
- Nic w lato nie przynosi ulgi jak mięta i cytrusy. Można polecić klasyczne mojito. Warto jednak trochę je urozmaicić. Moją propozycją są dwa warianty mojito – mówi Cezary Kamiński. - Musimy przygotować:
- 40 ml białego rumu,
- 20 ml syropu cukrowego lub tartego brązowego cukru,
- kilka listków mięty,
- kawałki arbuza.
Wszystko razem wymieszane daje nam świetny świeży efekt.

Cezary Kamiński, barman, LeyPen – Mobilne Usługi Barmańskie
- Moją drugą propozycją jest wariant dosyć kontrowersyjny - warzywo w drinku jest dosyć nietypowe. Proporcje składników są takie same jak przy mojito z arbuzem, jednak zamiast owocu dodajemy plastry świeżego ogórka.
Każdy z drinków podajemy z dużą ilością lodku kruszonego lub w kostkach, dopełniamy wodą gazowaną albo Spritem/7upem.
![[b]Agata Jędraszczak, blogerka kulinarna[/b kuchniaagaty.pl...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/72/da/5b6d837ec671d_o_xlarge.jpg)
[b]Agata Jędraszczak, blogerka kulinarna[/b kuchniaagaty.pl
Truskawkowa lemoniada z kwiatem czarnego bzu
Składniki:
- kwiaty czarnego bzu - ok. 6 szt,
- truskawki - 250 g,
- cukier - 3 łyżki,
- cytryna - 1 szt,
- woda mineralna - 3/4 litr, gazowana,
- kostki lodu - do podania.
Wykonanie:
Kwiatostany czarnego bzu zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Ostudź i przecedź.
Truskawki zmiksuj na gładkie puree, połącz z syropem z bzu, dodaj plasterki cytryny, całość zalej wodą mineralną. Podawaj schłodzone, z kostkami lodu.