
Brzoskwinie mają bardzo mało kalorii i bardzo dużo składników odżywczych! Zobaczcie co dzieje się z organizmem, gdy jemy te pyszne owoce. Niektórzy muszą uważać jednak na ich nadmiar.
W miąższu i pestce brzoskwinia zawiera bor, czyli pierwiastek odpowiedzialny za produkcję estrogenu i chroniący przed osteoporozą. Jakie pozytywne lub negatywne oddziaływanie na nasz organizm mają brzoskwinie? Zobaczcie na kolejnych slajdach galerii.

Witaminy z grupy B, których sporo jest w brzoskwiniach, działają kojąco i relaksująco, dlatego zjedzenie brzoskwini jest wskazane po ciężkim dniu.

Niacytyna obecna w owocu zapewnia produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niedobory tego składniku powodują apatię, ogólne znużenie i nerwowość. Z kolei sole mineralne zawarte w tych owocach są bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie latem, gdy tracimy je, nadmiernie się pocąc.

Chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Są więc polecane kobietom w ciąży oraz wegetarianom.