

Gnocchi [niokki]
Gnocchi to włoski odpowiednik klusek. W oryginale słowo gnocchi jest liczbą mnogą od gnocco, dosłownie oznaczającym „grudę”. Gnocchi najczęściej robi się z ziemniaków, ale występują także wersje lepione z warzywnego purée, sera lub mąki gryczanej.
Odpowiednik polskich kopytek zazwyczaj serwuje się z różnego rodzaju sosami.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Bruschetta [brusketta]
Bruschetta to rodzaj grzanki pochodzącej z Włoch. Serwuje się ją jako przystawkę. W najprostszej wersji podpieczony chleb nacierany jest czosnkiem, a następnie solony i polewany oliwą. Istnieje wiele odmian bruschetty, w których na kromce kładzie się także ser, pomidory czy zioła.
Bruschetta pierwotnie była prostym daniem rolników – plantatorów oliwek.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Paella [paeja]
Paella to hiszpańskie danie pochodzące z Walencji. Jej bazą jest ryż z szafranem, do którego dochodzą dodatki takie jak owoce morza, mięso i warzywa. Z założenia Paella to potrawa jednogarnkowa, przygotowywana na dużej, głębokiej patelni.
Potrawa powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przyrządzono.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.