
Jedzenie bazi, pogrzeb żuru, wieszanie śledzia - Wielkanoc obfitowała w masę wierzeń i zwyczajów ludowych. Sprawdźcie je!

Mieszkańcy Warmii i Mazur uważali, aby w Wielki Piątek i Niedzielę Wielkanocną się nie czesać. W przeciwnym razie, kury miały grzebać w ich ogrodach. W innych regionach uważano, że czesanie w Wielkanoc skończy się bólem głowy. Na Podlasiu jednak, Wielki Piątek był dniem mycia przez kobiety włosów w rzece - miało to sprawić, że będą mocne i piękne

Kto zjadł trzy bazie z poświęconej palmy, mógł zapomnieć o chorobach gardła

Chudy żur był podstawą jadłospisu w czasie Wielkiego Postu. Ciesząc się z zakończenia kulinarnej wstrzemięźliwości, zupę wylewano z sagana. Niezbędne było również rozbicie gara i rozrzucenie jego skorup na drodze. Był to tzw. pogrzeb żuru