
Jak na organizm działają jagody kamczackie?
Warto korzystać z darów natury i sięgać po sezonowe owoce, w tym jagody kamczackie. Dlaczego są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Sprawdź powody, dla których warto jeść te owoce.
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Jagody kamczackie obfitują w antocyjany i kwasy fenolowe, które wykazują działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Im ciemniejszy i bardziej dojrzały owoc, tym cennych związków jest więcej. Wykazano, że regularne spożywanie jagody kamczackiej może w łagodny sposób obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.

Obniżają poziom cholesterolu we krwi
Owoce te są dobrym źródłem kwercetyny, która zapobiega utlenianiu tłuszczy, a tym samym ogranicza postawanie i odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach tętnic. Fitoterapeuci sugerują, że regularne spożywanie jagody kamczackiej zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz jej groźnych powikłań, czyli zawału serca i udaru mózgu.

Obniżają stężenie glukozy we krwi
Jagoda kamczacka wykazuje łagodne działanie hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie glukozy we krwi. Owoce ta mają niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub mające stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców. W przypadku tych schorzeń warto wybierać dżemy niskosłodzone lub nie zawierające cukru oraz nie przekraczać porcji 50 ml nalewki dziennie.