5 z 8

fot. pixabay
Zioła w doniczce – rozmaryn
Rozmaryn ma charakterystyczne ,,igiełki”, zamiast listków. Dodaje się go zwykle do pieczonego mięsa, potraw z grilla, łososia lub włoskiej focacci. Lubi rzadkie podlewanie i rozproszone światło.
6 z 8

fot. pixabay
Zioła w doniczce – tymianek
Tymianek to mała roślina, którą można uprawiać na mocno nasłonecznionym parapecie od strony południowej. Zioło ułatwia trawienie, więc jest często dodawane do tłustych dań mięsnych i rybnych. Będzie pasował też do zup oraz dań grillowych.
7 z 8

fot. pixabay
Zioła w doniczce – oregano
Oregano, podobnie jak bazylia, bardzo pasuje do dań kuchni włoskiej, jak również do panierowania lub marynowania ryb oraz mięs. Dodaje się go do sosu do pizzy. Ma drobne listki, lubi jasne, słoneczne stanowiska.