
Czym zastąpić masło?
Masło to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpione w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Smażenie, pieczenie i gotowanie a nawet robienie kanapki bez masła jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni.
Sprawdź TOP 12 najlepszych zamienników masła na kolejnych slajdach galerii >>>>>

MAŁO ORZECHOWE (MIGDAŁOWE, Z ORZECHÓW ZIEMNYCH, WŁOSKICH, LASKOWYCH, Z NERKOWCÓW)
Masła orzechowe pasują idealnie na kanapki, szczególnie na słodko. Można je serwować solo albo pod dżem, owoce czy miód. Ale masło orzechowe ma lekko słony smak, więc będzie również ciekawie smakować w połączeniu z wędliną czy warzywami.
Masła orzechowe świetnie sprawdzą się również jako baza sosów, na przykład do mięs.

SMAROWIDŁA I PASTY NP. Z PESTEK DYNI, NASION SŁONECZNIKA CZY Z SEZAMU (TAHINI)
Zmiksowane na gładką pastę pestki czy nasiona mogą z powodzeniem zastąpić masło na kanapce. Tahini jest również świetnym składnikiem do kremów w ciastach i tortach.

AWOKADO
Awokado jest tłuste, kremowe i bardzo odżywcze - to jeden z najpopularniejszych zamienników masła. Awokado rozdrobnione widelcem czy zmiksowane gładko można nałożyć na kanapkę. Aby nie czerniało, warto je skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki.
Awokado będzie też idealną bazą do musów i kremów zarówno na słono, jak i na słodko.