https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza chata w Wąsoszu

tol
Po raz drugi regionalny produkt kulinarny zdobył wysokie wyróżnienie na odbywających się w Poznaniu targach Polagra.

Po raz drugi regionalny produkt kulinarny zdobył wysokie wyróżnienie na odbywających się w Poznaniu targach Polagra.

<!** Image 2 align=right alt="Image 97995" sub="Stoisko przygotowane zostało pod okiem Barbary Jasińskiej i Iwony Pyry Fot. Barbara Jasińska
">Wymagający jurorzy oceniający potrawy zgłoszone do Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” najwyższe wyróżnienie, Perłę, w kategorii restauracji przyznali zupie z suszu, zgłoszonej przez firmę Romana Damratha z Szubina, prowadzącego w Wąsoszu „Chatę Biesiadną”. Przed dwoma laty podobną nagrodą uhonorowano półgęsek przygotowany przez Krystynę Kamińską ze Stowarzyszenia Gminna Rada Kobiet w Nakle.

Nie był to jedyny akcent obecności regionu krajeńsko-pałuckiego na poznańskich targach. Przygotowanie wojewódzkiego stoiska koordynowały Barbara Jasińska i Iwona Pyra z Towarzystwa Miłośników Kultury Ludowej „Doman” w Ślesinie. Można też było spróbować piw z Browaru Krajan w Trzeciewnicy i lokalnych specjałów nagrodzonych w Przysieku: chleba sadkowskiego, piwa nakielskiego jasnego, marchwianego konfitura i innych.(tol)

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski