
Terenowa Masakra - to jedna z wielu imprez, które odbywają się w ten weekend w Bydgoszczy. W galerii sprawdzisz, co dzieje się w mieście do niedzieli, 12 września 2021.

Spotkanie z himalaistą Leszkiem Cichym, ambasadorką festiwalu Elżbietą Dzikowską, podróżnikiem Przemkiem Kossakowskim oraz autorem książek Łukaszem Wierzbickim - to tylko niektóre z prezentacji podróżniczych podczas XI Bydgoskiego Festiwalu Podróżnicy, który w piątek (10 września) rozpoczął się nad Brdą. Dwudniowa impreza odbędzie się w Fabryce Lloyda (ul. Fordońska 156). Wstęp wolny!
O swoich niesamowitych przygodach opowiedzą podróżnicy z całej Polski. Za najciekawsze wyprawy, jak zawsze, będą Haliki, które w tym roku osobiście wręczy Elżbieta Dzikowska. Podczas festiwalu nie zabraknie też wspomnień o dwóch wielkich podróżnikach: Tony Haliku i Aleksandrze Dobie. Ponadto w programie, m.in., dwie atrakcyjne wystawy fotograficzne autorstwa Elżbiety Dzikowskiej oraz bydgoszczanina Piotra Ulanowskiego, warsztaty, konkursy dla publiczności, stoiska z książkami i wiele innych atrakcji. Festiwal startuje w piątek (10 września) o godz. 15, a w sobotę (11 września) od godz. 11. Zakończy go gala wręczenia nagród im. Tony`ego Halika.
Wydarzeniu patronują Express Bydgoski, Gazeta Pomorska i Nasze Miasto Bydgoszcz, a współfinansuje je Miasto Bydgoszcz.
Podczas dwóch dni festiwalu wysłuchamy na żywo 11 relacji z najbardziej niezwykłych podróży, wybranych spośród 23 zgłoszeń do nagród Halików 2021 r.
Kandydaci do nagród Halików 2021 będą opowiadać o swych wyprawach dookoła świata lub na jego odległe krańce w kilku blokach - 10 września w godz. 15.05-17 i 11 września w godz. 11-13, 13.30-15 i 15.15-17.30. Szczegółowy program TUTAJ;nf
W sobotę (11 września) o godz. 20.45 Elżbieta Dzikowska wręczy trzy ręcznie rzeźbione statuetki oraz trzy wyróżnienia. Po gali odbędzie się otwarty Bal Podróżnika z muzyką na żywo.
Festiwal to także spotkania z gośćmi specjalnymi - w piątek o godz. 17.15 Łukasz Wierzbicki, autor, m.in., książki o Aleksandrze Dobie „Ocean to pikuś”, będzie wspominać charyzmatycznego podróżnika. Na koniec pierwszego dnia festiwalu o godz. 19.30 pojawi się Leszek Cichy - pierwszy Polak, który razem z Krzysztofem Wielickim zimą 1980 r. stanął na Mount Everest. Wybitny alpinista opowie nie tylko o Himalajach.
W sobotę od godz. 18 kolejni goście specjalni - Przemysław Kossakowski i jego projekt „Down The Road”, a zaraz po nim spotkanie z Elżbietą Dzikowską, z którą powspominamy Tony’ego Halika w jego 100. rocznicę urodzin, a także Aleksandra Dobę, któremu Pani Elżbieta wręczała 10 lat temu pierwszego w historii festiwalu Halika.
Ponadto, podczas festiwalu atrakcje takie jak: wystawy fotograficzne Elżbiety Dzikowskiej „Świat w miniaturze” i „Dzień dobry Bydgoszcz” projektu Piotra Ulanowskiego. Stoiska z książkami, festiwalowymi pamiątkami czy sprzętem fotograficznym. Na miejscu w barze serwowane potrawy z różnych stron świata, a przed fabryką podróżnicze pojazdy.
W sobotę (15.00-18.00) każdy może zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w festiwalowej fotobudce.
Każdego dnia festiwalu można wygrać rower, a w sobotę voucher na campervana, możecie też wziąć udział w warsztatach fotograficznych - szczegóły TUTAJ ;nf

To będzie nie lada gratka dla miłośników kulinariów. Od 10 do 12 września w Bydgoszczy odbędzie się Zlot Food Trucków. Nad Brdę ponownie zawita kilkanaście food trucków, które będą serwować oryginalne potrawy kuchni z kilku kontynentów. Nie zabraknie sycących dań głównych, przekąsek, deserów oraz napojów, w tym aromatycznych kaw i pysznej lemoniady.
Zlot odbędzie się przy supermarkecie Kaufland, przy ul. Solskiego 5 (piątek i sobota, godz. 11-21; niedziela, godz. 11-20). Wstęp wolny. W ramach zlotu zaplanowano też piknik rodzinny z okazji pożegnania lata.

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w sobotę (11 września) o godz. 10 w Młynach Rothera odbędzie się spotkanie „Opowieść o chlebie. Piekarstwo w Bydgoszczy i okolicach”. Anna Kornelia Jędrzejewska, kustoszka z Pracowni Etnografii Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy opowie o bydgoskich tradycjach piekarskich oraz charakterystycznych dla regionu wypiekach, jak chociażby chleb żytni z ziemniakami.
Tydzień później w sobotę (18 września) o godz. 11 we wnętrzach Młynów zagoszczą warsztaty chlebowe, podczas których mowa będzie o wypieku chleba na zakwasie. Pokaz poprowadzi Justyna Zielińska, doradca żywieniowy, psychodietetyk, wieloletni praktyk warsztatów zdrowotnych.
Udział w obu wydarzeniach jest bezpłatny, wystarczy zgłosić chęć uczestnictwa wypełniając i wysyłając formularze zgłoszeniowe dostępne na stronie www.mlynyrothera.pl.