
Już dziś w Myślęcinku Jarmark Kujawsko-Pomorski!
Jarmark Kujawsko-Pomorski zadomowił się już na dobre w kalendarzu myślęcińskich imprez i patrząc na coroczną frekwencję, zyskał sympatię odwiedzających. Impreza rozpocznie się w niedzielę, 9 września, o godzinie 11.30 na dawnych terenach wystawienniczych u podnóża ulicy Konnej.
Zobacz, jakie atrakcje będą odbywać się w czasie jarmarku. Prezentujemy także godzinowy harmonogram imprezy >>>

Bitwa Regionów, czyli coś dla smakoszy
Po raz pierwszy zagości na jarmarku Bitwa Regionów- Bitwa na smaki. To ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń wiejskich składający się z dwóch etapów. Pierwszy etap, eliminacyjny w danym województwie, wyłoni trzy najlepsze koła z danego regionu. Komisja konkursowa wybiera najciekawsze trzy smaki i zaprasza zwycięskie zespoły na finał do Myślęcinka.
Drugi etap to prezentacja właśnie podczas Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego. Gospodynie na miejscu przygotują regionalne dania główne i zaprezentują je przed profesjonalnym jury.
Bitwa Regionów to świetna okazja do poznania kuchni i obyczajów różnych regionów Polski- nie tylko przez publiczność, ale także uczestników konkursu. Po raz pierwszy zagoszczą w Myślęcinku Koła Gospodyń Wiejskich z województw: śląskiego, podlaskiego, wielkopolskiego, małopolskiego, lubelskiego, lubuskiego, pomorskiego, łódzkiego, mazowieckiego oraz kujawsko-pomorskiego.

rarytasy, miody, przetwory, rośliny i rękodzieło oraz zupka dla głodnych
Poza Bitwą Regionów, w Myślęcinku przyznane zostaną także złote, srebrne i brązowe Rarytasy Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych przysmaków imprezy.
Na polanie natomiast wystawią się rękodzielnicy, wytwórcy smakołyków, przetworów, miodu, a także sprzedawcy roślin i akcesoriów ogrodniczych.
Młodzież z bydgoskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych ugotuje polski żurek w kociołkach. Adepci sztuki kucharskiej działać będą pod czujnym okiem swego mistrza, ich ulubionego nauczyciela zawodu- Krzysztofa Szczepaniaka. Zupa rozdana zostanie na zakończenie Jarmarku, w trakcie koncertu Wesołych Gospodyń. Metoda gotowania na ogniu w kociołkach to jedna z najstarszych metod przygotowywania strawy w dawnych czasach. Bardzo popularna na Bałkanach, a także w polskich górach.

Będzie okazja, by zobaczyć konie rasy Tinker
Jarmarkowi współtowarzyszyć będzie organizowany po raz pierwszy przez Ośrodek Rekreacji Konnej "Pod aniołami" Przegląd Hodowlany Koni Rasy Tinker. Będzie to też pierwsza impreza hodowlana koni tej rasy na terenie Polski Północnej. Początek o godzinie 10. Konie będą prezentowane na hipodromie. Międzynarodowa komisja sędziowska na podstawie oceny za typ, budowę i ruch wyłoni Championa Przeglądu. W Polsce obserwujemy dynamicznie wzrastającą popularność koni rasy Tinker. Uznanie to wynika bez wątpienia z szeroko pojętej użytkowości tych koni, wyjątkowo atrakcyjnego umaszczenia, ich niezwykłej siły i wytrzymałości. Spokojne usposobienie, przyjazny charakter i odpowiednia wielkość predysponują Tinkery zarówno do jazd rekreacyjnych, jak i do hipoterapii. Są przyjacielem człowieka, terapeutą osób chorych i towarzyszem wypraw jeźdźców.