https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Laury podczas festynu

ika
Festyn „Barwy lata, dary jesieni” w Przysieku, jak zawsze, zgromadził wielu mieszkańców. Celem imprezy była promocja wsi.

Festyn „Barwy lata, dary jesieni” w Przysieku, jak zawsze, zgromadził wielu mieszkańców. Celem imprezy była promocja wsi.

<!** Image 2 align=right alt="Image 96624" sub="Na stoiskach prezentowano, między innymi, wyroby rękodzieła artystycznego Fot. Fundacja Krajny i Pałuk
">Jednym z najciekawszych stoisk Lokalnej Grupy Działania okazał się pawilon fundacji „Partnerstwa dla Krajny i Pałuk”, udekorowany pracami lokalnych artystów: Barbary Jasińskiej, Melani Zięby i Agnieszki Kapelusznej. O oprawę kulinarną zadbało KGW Gumnowice.

W konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, najlepszym produktem pochodzenia roślinnego została marchwiana konfitura Marzeny Kaniewskiej i Aleksandry Susfał z towarzystwa Doman, II miejsce zajął chleb sadkowski ze Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej, a wyróżnienie otrzymała galaretka jabłkowa Krystyny Kamińskiej z Gminnej Rady Kobiet w Nakle. W kategorii produkt pochodzenia zwierzęcego II miejsce zajęła „Peklówka żniwna” Zofii Bruskiej z Sucharów, III miejsce kiełbasa sucha z królika Arlety Bruskiej z Michalina. Wyróżnienie zdobyło piwo nakielskie jasne (Krajan Browary Kujawsko-Pomorskie). I miejsce w części gastronomicznej uzyskały zupa z suszu i kaczka faszerowana Romany Damrat.(ika)

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski