
Fiołek wonny
Ten kwiat smakuje tak jak pachnie. Jest słodkawy i pyszny. Można go dodawać do sałatek, na kanapki, ale także kandyzować, a także parzyć jak herbatę. Jadalne są również liście tych roślin.

Mniszek lekarski
Kwiaty mniszka lekarskiego zna chyba każdy (często, ale błędnie jest on nazywany mleczem). W ogrodzie jest uważany za chwast, ale ta roślina to pożyteczne zioło. Kwiaty na surowo są gorzkawe, choć płatki można wykorzystać jako dodatek. Ale można i warto zrobić z nich syrop – to tak zwany miód z mniszka, który jest świetnym dodatkiem do sałatek i deserów, a przy tym ma właściwości lecznicze.

Nagietek
Nagietek to popularny i łatwy w uprawie kwiat, ale również zioło. Jego płatki można jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Ich pomarańczowy lub żółty kolor będzie świetnym akcentem kolorystycznym. Ale dodany do gotowanych potraw, np. ryżu nada im lekki pomarańczowy kolor. Płatki nagietka są lekko pikantne i pasują do przeróżnych dań, sosów i deserów.

Nasturcja
Nasturcje są niezwykle łatwe w uprawie, ładne i niemal w całości jadalne. Poza liśćmi i owocami, które marynuje się jak kapary, można i warto jeść ich kwiaty. Mają pikantny smak, kojarzący się z chrzanem. A sałatka czy kanapka kwiatami nasturcji wygląda zjawiskowo.