VI edycja kulinarnego konkursu „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach” odbędzie się 28 września w godz. 10-16. Impreza będzie miała miejsce na terenie otwartym Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Konarskiego 5.
W tym roku konkurs przybierze nieco inną formułę. Dotychczas uczniowie z różnych klas ZSG-H w Bydgoszczy rywalizowali między sobą. Tym razem o Wielką Chochlę Gastronomika powalczy sześć szkół gastronomiczno-hotelarskich z całego województwa. Oprócz gospodarza (którego reprezentować będą Martyna Adrianow i Klaudia Foterek) będą to: Zespół Szkół im. L. Wałęsy w Kowalewie Pomorskim, Zespół Szkół Technicznych w Żninie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu.
Zobacz wideo: Krótsza kwarantanna, eksperci chwalą decyzję
Zadaniem uczestników będzie ugotowanie zupy, a komisja wybierze tę najsmaczniejszą, najlepiej przyrządzoną. - Uczniowie będą gotowali w dwuosobowych zespołach. Wspierać ich – merytorycznie i praktycznie – w osiągnięciu jak najlepszego efektu kulinarnego będą szefowie kuchni, którzy przyjadą z różnych miast Polski. Na przyrządzenie zupy młodzi kucharze będą mieli około dwóch godzin – opowiada Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSG-H w Bydgoszczy, pomysłodawca konkursu.
Jak zapowiada, dla uczestników będzie niespodzianką, co ugotują.
Na koniec każdy z zespołów zaserwuje porcje komisji degustacyjnej, złożonej z szefów kuchni. Resztę zup będzie miała okazję skosztować publiczność – oczywiście w reżimie sanitarnym, na zdezynfekowanych i oddalonych od siebie stolikach - mówi Krzysztof Szczepaniak
Nie zabraknie także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu (rzeźbienie z warzyw i owoców – dop. aut.) czy muzyka na żywo w wykonaniu m.in. Pilersów.
Imprezę poprowadzi Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru, która jest jedną z 35 nominowanych w tym roku do odsłonięcia swojego autografu przy ul. Długiej.
Zdrowe i rodzime
Celem wydarzenia jest integracja lokalnego środowiska kulinarnego, współpraca młodzieży w doświadczonymi szefami kuchni, wymiana doświadczeń między szkołami oraz propagowanie zdrowej żywności.
- Wykorzystujemy naturalne zioła i przyprawy. Znaczna część produktów będzie opatrzona znakiem „Produkt polski” – podkreśla Krzysztof Szczepaniak. - Zależy nam, by przygotowane dania były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
