Chuligański wybryk z hydrantem w gminie Dragacz.

Żywność drożeje z miesiąca na miesiąc, więc tym bardziej żaden klient nie chce być oszukiwanym - ani na zakupach, ani w restauracji czy pizzerii. Niestety, zafałszowanych towarów nie brakuje też w sklepach i lokalach naszego regionu. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych podała wyniki kontroli i decyzje dotyczące kujawsko-pomorskich producentów za rok 2022.
Czym jest oszustwo żywnościowe? Mówiąc najprościej, mamy z nim do czynienia za każdym razem, gdy żywność nie jest tym, czym rzekomo być powinna. Dłuższa i bardziej dokładna definicja mówi, że fałszowanie żywności to celowe zastępowanie, niewłaściwe etykietowanie, fałszowanie oraz podrabianie żywności, surowców lub składników wprowadzanych na rynek w celu uzyskania korzyści ekonomicznych. Istnieje wiele metod fałszowania żywności, a główną motywacją jest zazwyczaj chęć osiągnięcia korzyści finansowych.
Kto zaliczył wpadkę w Kujawsko-Pomorskiem w roku 2022? Co odkryli kontrolerzy? Oto szczegóły.
Polecamy
Ziemianki młode, ale kiedyś. Mięso bogate w... wodę
Znane nie tylko w naszym regionie Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Solca Kujawskiego podpadło kontrolerom z uwagi na filety z kurczaka. Najprościej rzecz ujmując, miały w sobie za dużo wody, a za mało białka. Mięso nie spełniało wymogów podanych w etykiecie.
Wpadkę zaliczył też znany producent trunków z Torunia - spółka United Beverages, która siedzibę ma przy ul. Przelot. W toku kontroli ustalono, że wino oferowano jako półwytrawne ma za mało cukru. Skoro producent poskąpił słodyczy, to winien je oferować jako wytrawne (chodziło o Porta Palo Rosso).
Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Szubina oferowała "ziemniaki młode" luzem, które - owszem - kiedyś zapewne młodymi były, ale przestały. "Produkt nie spełniał cech charakterystycznych" - odnotowali kontrolerzy.
Piekarnia przy ul. Bydgoskiej w Nakle nad Notecią oferowała bułkę tartą obfitującą w ziarna maku (tak!). Odbiorców o tym nie informowała.
Piekarnia "Rogal" w Mokrem (powiat grudziądzki) piekła natomiast chleb razowy, w którym brakowało... mąki razowej. Kontrola wykazała, że tak naprawdę był to chleb pszenno-żytni. Jak wiadomo, taki jest tańszy od razowego.
Polecamy
A jak było rok wcześniej? Fałszowaną żywność odkryto też w gastronomii
W rejestrze zafałszowanej żywności IJHARS znajdziemy też wyniki kontroli i decyzje z roku 2021. Wówczas kontrolowano także lokale gastronomiczne i trafiano na ciekawe "kwiatki". Np. pizzeria "Twoje Smaki" przy ul. Leśnej w Solcu Kujawskim oferowała pizzę Neapolitana i Bombaj z sosem śmietanowym, tymczasowym był to gorszy i tańszy, płynny sos-gotowiec.
Wówczas podpadł też kontrolerom lokal "Bread House Cafe"przy ul. Fosa Staromiejska w Toruniu. Tutaj inspektorzy wzięli pod lupę "MIO MIO MATE Ginger Orzeźwiający", czyli kofeinowy napój z ekstraktem z imbiru z wyciągiem z liści mate w butelce. Co odkryli? "Użycie w oznakowaniu określenia "ekologiczny" wprowadzającego w błąd co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego metody wytworzenia oraz określenia "naturalny" sugerującego, że produkt został wytworzony ze składników naturalnych, podczas gdy do produkcji użyto dodatku do żywności - barwnika" - odnotowali kontrolerzy.
Wpadkę zaliczyła też "Pizzeria Palermo" przy ul. Występ w Nakle nad Notecią. Określić ją można jako klasykę gatunku. Pizze zamiast deklarowanego sera żółtego (lub innego) kryły w sobie coś zdecydowanie tańszego. "W informacjach udostępnionych konsumentowi deklarowano ser, podczas gdy używano mieszanki sera i produktu seropodobnego. Deklarowano też ser feta oraz ser Lazur, podczas gdy faktycznie używano sera sałatkowo-kanapkowego oraz sera pleśniowego - Blue sera dojrzewającego z przerostem pleśni"- odnotowali inspektorzy.
Jeśli natomiast chodzi o producentów żywności, to wpadkę zaliczyła spółka FINAKO z Bydgoszczy, mająca siedzibę przy ul. Gdańskiej. A dokładniej - jej keczup "Finako". Powód był prosty. Deklarowano, że wytwarzany jest z pomidorów, a robiony był z koncentratu.
WAŻNE. Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany (za: IJHARS)
*To produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany w zakresie oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych, w szczególności jeżeli:
- dokonano zabiegów, które zmieniły lub ukryły jego rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd produktu zgodnego z przepisami dotyczącymi jakości handlowej,
- w oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych albo niezgodne z prawdą,
- w oznakowaniu podano niezgodne z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości netto lub klasy jakości handlowej.