2 z 8
Poprzednie
Następne
Karp na Wigilię - tak poprawisz smak ryby i pozbędziesz się posmaku mułu i zapachu stęchlizny
Tak kupisz świeżego karpia
Kupując karpia, sprawdź, jaki kolor mają skrzela ryby - im bardziej blade, tym dłużej ryba leży na stoisku. Najlepiej, gdy skrzela są czerwone lub czerwonawe. Popatrz na oczy ryby - im bardziej są mętne, tym dłużej ryba jest nieżywa. Zapadnięte oczy ryby oznaczają również, że ryba leży na stoisku już od dłuższego czasu. Jędroność ciałą nieżywej już ryby także świadczy o tym, czy ryba zostałą ubita niedawno. Naciśnij palcem ciało roby w okolicy jej skrzeli - jeśli po naciśnięciu ciało ryby pozostanie zapadnięte, oznacza to, że ryba jest nieświeża.
Zobacz porady: Jak pozbyć się niechcianych zapachów z ryby? Tak wyeliminujesz woń mułu i stęchlizny ►