Żołnierze wskakują do okopu, mierzą z karabinów w niebo i po chwili rozlega się przeraźliwy klekot wystrzałów. To tylko jedna z atrakcji wczorajszych pokazów przy ul. Rynkowskiej w Bydgoszczy.
<!** Image 2 align=right alt="Image 113495" sub="Na polu ćwiczeń przy ulicy Rynkowskiej można było podpatrzeć tajniki żołnierskiej kuchni - naprawdę i w przenośni Fot. Tadeusz Pawłowski">W polowej piekarni z pieca wyjmują właśnie świeże bochenki pysznego chleba. - W ciągu dwóch-dwóch i pół godziny jesteśmy w stanie wypiec 108 bochenków - zapewnia chor. Piotr Sibora, szef zespołu piekarzy.
Skoro jest chleb, to musi być coś do chleba. Nad przygotowaniem posiłków dla żołnierzy czuwa pluton gospodarczy pod wodzą plut. Jacka Adamczewskiego: - Staramy się przygotowywać posiłki ze świeżych produktów, ale na misjach, kiedy takich brakuje, staramy się dodawać wartości odżywczej jak się da. Bywa, że zupa jest z paczki. Batalionowa kuchnia wydaje trzy posiłki dziennie dla 153 osób każdorazowo.
Po jedzeniu żołnierz musi odpocząć - czeka na niego dziesięcioosobowy namiot z łóżkami polowymi, krzesłami i stolikiem. Łóżka są naprawdę wygodne, choć wyglądają niepozornie. Obok rozlokowała się łaźnia polowa, składająca się z trzech samochodów: cysterny, pompy z nagrzewnicą oraz przebieralni z prysznicami - na podwoziu stara 200. Plut. Zbigniew Józefiak zapewnia, że żołnierze mogą brać prysznice kiedy tylko chcą, a w ciągu godziny zdąży się umyć nawet 80 osób.
<!** reklama>Trzeba jeszcze tylko przeprać „zmaltretowany” mundur i bieliznę.
- Do tego służy samochód z urządzeniem pralniczym, do którego wrzuca się nawet 70 kilogramów ubrań jednorazowo - mówi st. kpr. Artur Krzywdziński.
A co zainteresowało dzieci z przedszkola „Wesołe Serduszko” w Bydgoszczy? - Najbardziej podobał mi się chleb - mówi Norbert. Jego kolega, pytany o to, czy gdy dorośnie, zostanie żołnierzem, odpowiada: - Nie wiem.
Ma jeszcze sporo czasu do namysłu. Na razie trzeba obejrzeć pokaz krav magi w wykonaniu żołnierzy bydgoskiej brygady. Wczorajsze ćwiczenia zorganizowano w ramach Miesiąca Logistyki.
Zobacz galerię: Jedni strzelają, a inni piorą i gotują