
Waszym ulubionym dodatkiem do kanapki jest rukola? Nie musicie jej kupować w sklepie. Rukola to idealne warzywo na balkon — nie potrzebuje dużo słońca, nie jest wymagająca. Występuje w wersji jednorocznej i wieloletniej.

Nie zapominajmy o szczypiorku. Można go uprawiać na dwa sposoby: uprawiając szczypiorek z nasion lub pędząc cebulę na szczypior. Szczypiorek lubi wilgotną wapienną ziemię, nie musi jak inne zioła ciągle przebywać w słońcu.

Jarmuż jest stosunkowo mało wymagający, ale trzeba go często podlewać. Prócz jego niezwykły prozdrowotnych właściwości efektownie wygląda w donicach. Można też kupić specjalne zestawy do uprawy mikroliści jarmużu. Takie mikroliście są niezłą dawką witamin, uprawiać je można też na parapecie. A pierwsze listki możemy dodawać do kanapek lub sałatek już nawet tydzień po posadzeniu!

Pietruszka lubi ziemię wilgotną i miejsca w półcieniu lub słoneczne. Nie ma specjalnych wymagań. A rosół z taką balkonową natką na pewno smakuje lepiej.