8 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d4/3f/5fda1fe4ab1f8_o_large.jpg)
fot. Monika Adamczyk/123RF
Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach
Zdrowe potrawy świąteczne. Przyprawy korzenne
Święta pachną przyprawami, które dodaje się nie tylko do pierniczków, ciast, kompotów, pralin i innych słodkich specjałów. Choć są uważane głównie za źródło smaku, dodatki takie jak cynamon, kardamon, goździki, wanilia, anyż gwiaździsty czy imbir wzbogacają dania również w związki zwalczające stan zapalny, ułatwiające trawienie, zmniejszające powstawanie gazów oraz wspomagające przemianę materii i spalanie tłuszczu.