Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu.
Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka z zaparzaczem. W ofercie firm produkujących porcelanę dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.
Zasada pierwsza
Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.
Zasada druga
Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Klucz sukcesu – sposób parzenia
Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95ºC. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85ºC. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.
Na koniec dodatki
Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir... Wystarczy odrobina fantazji, aby zwykła filiżanka herbaty miała niepowtarzalny smak.