
Schłodzona cebula jest mniej groźna
Jednym z wielu sposobów na krojenie cebuli bez płaczu jest jej wcześniejsze schłodzenie. Wystarczy, jak cebulę obierzemy i włożymy do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut. Jeśli będzie schłodzona dostatecznie mocno, to podczas krojenia nie podrażni oczu. W przypadku braku czasu zawsze można ją schłodzić pod zimną wodą. Nie będzie to na tyle skuteczne co lodówka czy zamrażarka, ale zawsze uronimy trochę mniej łez.
Podczas krojenia cebuli ulatnia się gaz, więc podczas tej czynności włączmy okap kuchenny, który wciągnie go, tak aby jak najmniej dostało się go do naszych oczu.
Włącz okap kuchenny
Dobry i ostry nóż to gwarancja mniejszej ilości łez przy krojeniu cebuli. Dlaczego? Bo używanie ostrego noża przecina cebulę, nie miażdżąc jej włókien. Wówczas uwalnia się mniej enzymów, które podrażniają oczy. Nóż dodatkowo warto moczyć w wodzie co jakiś czas, aby dodatkowo neutralizować gaz.
Ostry nóż to podstawa

Zapal świeczkę
Przy krojeniu cebuli zapal świeczkę lub palnik kuchenki gazowej. Opary uniosą się w górę pomieszczenia i będą mniej uciążliwe.