1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe...
fot. 123rf, archiwum Polska Press, zdjęcia ilustracyjne

Inspekcja handlowa wykryła nieprawidłowości u 70 proc. skontrolowanych firm cateringowych

Inspekcja Handlowa sprawdziła, czy firmy cateringowe zastosowały się do zaleceń z ubiegłorocznych kontroli. W pierwszej kolejności wzięła pod lupę przedsiębiorców, którzy przyrządzają posiłki dla pacjentów i do których w poprzednim roku były zastrzeżenia. Dodatkowo sprawdziła firmy cateringowe szykujące jedzenie dla: szkół, przedszkoli, żłobków, sanatoriów, domów opieki społecznej, domów dziecka i ośrodków rehabilitacyjno-edukacyjno-wychowawczych. W sumie 83 zakłady, które gotowały dla 282 instytucji. Wytypowała je m.in. na podstawie informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kontrola odbyła się w I kwartale 2017 r. w całej Polsce.
Wyniki nie są dobre.
Na kolejnych slajdach o najbardziej rażących nieprawidłowościach, jakie odkryli inspektorzy.►►►

Ile chemicznych dodatków zjada rocznie statystyczny Polak? (źródło TVN/X-NEWS):

2 z 10
Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.)....
fot. 123rf, archiwum Polska Press, zdjęcia ilustracyjne

Inspekcja handlowa wykryła nieprawidłowości u 70 proc. skontrolowanych firm cateringowych

Inspektorzy wykryli nieprawidłowości u 59 firm (71,1 proc.). Najbardziej rażące to brak informacji o alergenach, stosowanie tańszych składników, używanie przeterminowanej żywności, niehigieniczne warunki przechowywania jedzenia, zaniżane porcje oraz niezgodność jadłospisu z umowami, które firmy cateringowe zawarły ze szkołami, szpitalami lub innymi instytucjami.

3 z 10
Zgodnie z jadłospisem, posiłek dla dzieci miał zawierać...
fot. 123rf, archiwum Polska Press, zdjęcia ilustracyjne

Inspekcja handlowa wykryła nieprawidłowości u 70 proc. skontrolowanych firm cateringowych

Zgodnie z jadłospisem, posiłek dla dzieci miał zawierać m.in. masło, kakao i sałatkę owocową z jogurtem naturalnym. Zamiast tego maluchy ze żłobka dostały: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant i produkt jogurtopodobny.

4 z 10
Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych...
fot. 123rf, archiwum Polska Press, zdjęcia ilustracyjne

Inspekcja handlowa wykryła nieprawidłowości u 70 proc. skontrolowanych firm cateringowych

Kontrolerzy znaleźli w magazynach firm cateringowych przeterminowane produkty, m.in.: twaróg śmietankowy – o 6 dni, mięso drobiowe – o 11 dni, szynkę wyborową - o 12 dni, kaszę manną BIO - o 35 dni, koncentrat mąki niskobiałkowej - o 173 dni.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Zobacz również

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości