
Ceny karpi w okresie bożonarodzeniowym utrzymują się na podobnym poziomie od 2010 roku. Na potrzeby artykułu zostały przeanalizowane stawki za 1 kg żywego karpia zarówno w sklepach detalicznych jak i hodowlach polskich.
Badania pokazują, że jeśli Polak chce kupić na wigilię karpia w hodowli, musi zapłacić średnio o 28% więcej niż hipermarketach i sklepach detalicznych. Wyższa cena związana jest często z uatrakcyjnianiem ofert przez hodowców - karp może być na przykład karmiony specjalnymi paszami.

Cena za 1 kg żywego karpia w sklepach detalicznych w 2016 roku jest najniższa od 6 lat. Od 2010 roku odnotowano jej spadek o 27% natomiast w stosunku do poprzedniego roku spadek nastąpił o 16 punktów procentowych. Taka informacja może ucieszyć Polaków, ponieważ zgodnie z prognozami NBP w 2016 roku średnie miesięczne wynagrodzenie wzrośnie o 4,0 %.
Na ile karpi mogliśmy sobie pozwolić kiedyś, a na ile teraz?

2010 rok:
Średnie wynagrodzenie 3225 zł brutto, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 12 zł. To daje 179 karpi (idealny karp - 1,5 kg)
2011 rok:
Średnie wynagrodzenie 3400, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 16 zł. To daje 142 karpie.
2012 rok:
Średnie wynagrodzenie 3521, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 12 zł. To daje 196 karpi.
2013 rok:
Średnie wynagrodzenie 3650, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 11 zł. To daje 121 karpi

2014 rok:
Średnie wynagrodzenie 3783 zł, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 10 zł. To daje 252 karpie
2015 rok:
Średnie wynagrodzenie 3390, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 11 zł. To daje 236 karpi
2016 rok:
Średnie wynagrodzenie 4056, cena detaliczna karpia żywego za kilogram - 9,5 zł. To daje 285 karpi