4 z 11
Poprzednie
Następne
Hala Targowa w Bydgoszczy - historia od budowy do dziś. Hala ma blisko 120 lat! Poznaj ciekawostki i fakty na jej temat
Hala Targowa w Bydgoszczy w międzywojniu
W okresie międzywojennym hala, będąc własnością miasta, utrzymywała swoją popularność. W środku wydzielono 66 boksów do sprzedaży mięsa i 14 stoisk ze zbiornikami wody dla ryb. Ruch w zwykle zatłoczonej hali zdecydowanie się zmniejszył w latach kryzysu. „O jatki rzeźnickie w hali bito się po prostu, zabiegano latami - pisał reporter „Dziennika Bydgoskiego” - z całego miasta płynęła tu biedota, by kupić o kilka groszy taniej funt mięsa i słoniny. W targowe dni przelewały się przez hale tysiączne tłumy. Po II wojnie światowej, na zapleczu hali powstały stragany oferujące warzywa, owoce i inne artykuły. Administrację hali przejęła Dyrekcja Rzeźni Miejskiej, a asortyment rozszerzono o nabiał.
Więcej zdjęć i informacji ►