
GIS ostrzega - te artykuły szkodzą zdrowiu!
Jeżeli masz którykolwiek z wymienionych na kolejnych slajdach produkt, nie używaj go! Zwróć go do sklepu, w którym go kupiłeś lub do najbliższego sklepu sieci, która go oferowała. Nie musisz mieć paragonu ani innego dowodu zakupu. Sklep zobowiązany jest do przyjęcia towaru i oddania za niego pieniędzy!
Zobacz artykuły z ostrzeżeń GIS >>>

Tatar wołowy, 200 g
Zagrożenie: W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
UWAGA! Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
► Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
► Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
► Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
► Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
► Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
► Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Numer partii:
Data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 - 28-02-2025
2P14.03/1 - 28-02-2025
2P15.03/1 - 28-02-2025
2P20.03/1 - 20-12-2024
2P21.03/1 - 21-12-2024
2P22.03/1 - 22-12-2024
2P23.03/1 - 23-12-2024
2P27.03/1 - 27-12-2024
2P28.03/2 - 28-12-2024
2P29.03/1 - 29-12-2024
2P29.03/2 - 29-12-2024
2P02.04/1 - 02-01-2025
2P03.04/1 - 03-01-2025

Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
Zagrożenie: W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
► Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
► Numer partii: 347/01/24
Data minimalnej trwałości: 12.2024
► Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.