25 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

26 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

27 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

28 z 38
W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta...
fot. Jacek Smarz

W piątkowy wieczór odbył się finał konkursu „Zaskocz Roberta Makłowicza i podziel się autorskim przepisem kulinarnym na gęsinę!”. Siedem zwycięskich par wzięło udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadził Makłowicz w Akademii Kulinarnej Studio A.

Na zorganizowany przez Urząd Marszałkowski województwa kujawsko-pomorskiego oraz Polska Press Grupa Oddział Bydgoszcz konkurs wpłynęło wiele zgłoszeń. Robert Makłowicz wybrał 7 przepisów, które nawiązywały do długiej polskiej tradycji przyrządzania gęsiny.

- Zaproponowałem przepis na „gęsine paputki” - mówił Wojciech Wichtowski, jeden z laureatów konkursu. Jest to mielone gęsie mięso z warzywami zapiekane w cieście. Podaję je w formie pasztecików do barszczu, który również jest na gęsim wywarze.

Okazuje się, że tradycja przyrządzania gęsiny jest w Polsce bardzo zróżnicowana. Popularna w naszym regionie czarnina jest zupełnie nieznana w Krakowie. Za to na terenach dawnego zaboru austriackiego gęsinę podaje się z knedlami i czerwoną kapustą. Uczestnicy warsztatów mieli okazję przygotować cztery potrawy: łobonę kaszubską, pirenejską zupę na gęsinie, gęsie pipki oraz pieczone gęsie udka.

- Myśmy niemal kompletnie zapomnieli o gęsinie – mówił Robert Makłowicz. – Szczęśliwie w ostatnich latach zaczyna ona wracać na stoły. Między innymi dzięki takim akcjom, jak „Gęsina na Świętego Marcina”, którą organizuje marszałek Całbecki. Być może kiedyś będzie w Toruniu czy innych polskich miastach tak, jak w Wiedniu czy w Pradze. Tam, na świętego Marcina, trzeba rezerwować stolik z rocznym wyprzedzeniem, żeby skosztować gęsich przysmaków.

A już dziś (o godz. 12:30, 14:00 i 15:30) na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku możemy wziąć udział w otwartych pokazach kulinarnych w wykonaniu Roberta Makłowicza.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

5. poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się czołowo z osobówką

5. poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się czołowo z osobówką

Zobacz również

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy