
Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
W restauracji Greckiej Pireus przy ul. Gdańskiej m.in. zamiast deklarowanej soli użyto limandy żółtopłetwej, a kozi ser haloumi zastąpiono produktem o nazwie „Halloumi”. Wodę mineralną z kolei zamieniono na tanią wodą źródlaną.

Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
Rozmiarem jaj z kolei oszukiwano klientów warzywniaka „Wojtek” przy ul. Przyjaznej. Te oznaczone jako „XL” ważyły mniej niż 73 g, co klasyfikowało je jako „L”. Właściciel musiał zapłacić 1000 zł.

Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
Podobna kara w przypadku pizzerii Mario przy ul. Magnuszewskiej. Tam np. zamiast goudy używano wiórków do pizzy. Ta mieszanka tartego sera i produktów seropodobnych, często używana do sałatek, pizzy i zapiekanek, zawiera w sobie m.in. olej palmowy i liczne stabilizatory smaku.

Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
Bar Eliot przy ul. Sienkiewicza inspektorom naraził, m.in. podając w karcie nazwy wprowadzające w błąd. Zamiast masła używano tam miksu tłuszczowego. Za to właściciel musiał zapłacić 1500 zł.