
Postaw na dynię
W jesiennym sezonie królują dynie. Postaw na przepisy z bogatego w witaminy, potas, żelazo i magnez warzywa.

Dynie - bogactwo smaku
Każda część dyni może znaleźć zastosowanie w kuchni – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.

Przyprawy do dyni
Dynia kocha przyprawy. Aby podkręcić smak jesiennych dań warto dodać nuty cytrusowe, kokosowe, imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon.

Zupa z dyni - klasyka gatunku
Pyszny pomarańczowy krem z dyni rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Do przygotowania potrzebna jest przeciętnej wielkości posiekana w kawałki dynia, którą podsmażamy na oliwie wraz z marchewką, cebulą i ząbkiem czosnku. Obrobione warzywa zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem drobiowym (ok. 3 szklanek) i gotujemy 30-40 minut pod przykrywką. Całość należy zmiksować i podawać ze śmietaną dla smaku.