
Żeby drewno opałowe dało jak najwięcej ciepła, powinno być odpowiedniej jakości. Jeśli zbyt krótko było sezonowane lub jest źle przechowywane, możemy stracić nie tylko pieniądze, ale także zniszczyć kominek lub piec i zanieczyścić przewód kominowy. Zatem przydadzą się porady leśników

Jakie drewno ma największą wartość opałową? Czy lepiej kupować drewno iglaste czy liściaste?
Odpowiada Honorata Galczewska, rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu: - Drewno o największej wartości opałowej to drewno gatunków tzw. twardych, czyli np. dębu, buka, grabu, brzozy. Ich drewno ma bardzo zbitą strukturę, dzięki czemu jest twarde i dłużej się pali, oddając ciepło.

Ile powinno wynosić sezonowanie drewna opałowego?
Honorata Galczewska: - Sezonowanie drewna zależy od jego twardości. Im drewno bardziej twarde, tym dłużej powinno być sezonowane

Zdaniem pani rzecznik np. drewno dębowe powinno być sezonowane nawet ok. 2 lat, sosnowe wystarczy pół roku do jednego roku