

1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
W Polsce przy ok. 1400 gatunków grzybów jadalnych występuje równolegle do 250 gatunków grzybów trujących. Ryzyko zebrania nieznanego grzyba i zatrucia się nim jest więc wyraźne.

2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
Ok. 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce powodują 2 gatunki muchomorów: zielonawy i jadowity. Dlaczego ktokolwiek je zbiera? Otóż łatwo pomylić je z innymi, jadalnymi grzybami: z kanią oraz gąską zielonką.

3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’
Większość grzybów rurkowych jest bezpiecznych dla naszego zdrowia, dlatego w przypadku nikłej znajomości grzybów należy unikać tych o kapeluszu blaszkowatym. Warto jednak pamiętać, że grzybami rurkowymi także można się zatruć. Przykładem trującego grzyba o kapeluszu rurkowym jest borowik szatański. Można rozpoznać go po charakterystycznym, czerwonym trzonie.