MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie...
fot. RitaE/Pixabay

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Racuchy z jabłkami

W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie pancake. Jednak żadne inne placki nie przebijają smaku dobrze wysmażonych i posłodzonych racuchów z jabłkiem. To je wyróżnia na tle innych podobnych dań to dodatek drożdży.

Przygotowanie: Z 20 g świeżych drożdży, 2 łyżek cukru, 150 ml mleka i pięciu łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła. Następnie w dużej misce mieszamy 250 g mąki z jajkiem i 150 ml mleka, na koniec dodając wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostudzone masło.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W między czasie obieramy trzy jabłka i kroimy je kostkę, a następnie dodajemy do ciasta. W płaskim garnku podgrzewamy 300 ml oleju i smażymy w nim placki po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem

Zobacz również

Przejażdżka rowerowa z piłkarkami ręcznymi i koszykarzami w Kielcach

Przejażdżka rowerowa z piłkarkami ręcznymi i koszykarzami w Kielcach

Na pomoc bobrowi. Zwierzę uratowane z potrzasku [ZDJĘCIA]

Na pomoc bobrowi. Zwierzę uratowane z potrzasku [ZDJĘCIA]

Polecamy

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!