
Co drugi pracownik przebywający regularnie w miejscu pracy ma dostęp do prywatnej opieki medycznej, 39% osób korzysta z dodatkowego ubezpieczenia, a 37% może liczyć na dofinansowanie sportu lub rekreacji. A czego potrzebują sami pracownicy? Niektóre potrzeby zaskakują.

Ciepły posiłek
Dwóch na trzech pracowników (63%) utrzymuje, że dostęp do ciepłych, pełnowartościowych posiłków w pracy wpłynąłby korzystnie na ich samopoczucie. Ponadto co drugi pracownik (52%) jest przekonany, że ciepłe danie na koszt pracodawcy wpłynęłoby korzystnie na jego efektywność.

Darmowe jedzenie
Co piąty pracownik wskazuje, że przydałby mu się dostęp do darmowego jedzenia (22%), np. do stołówki z bezpłatnymi daniami. Cztery osoby na pięć twierdzą (82%), że karta lunchowa pomogłaby im zadbać o regularne spożywanie posiłków.

Zniżki lub rabaty na ciepłe posiłki
Drugą najczęściej wymienianą spontanicznie potrzebą pracowników są zniżki lub rabaty na ciepłe posiłki. Wskazuje je co dziesiąta osoba (10%) przebadana przez SW Research na zlecenie Sodexo. Co czwarty pracownik wymieniłby dofinansowanie sportu lub rekreacji na kartę lunchową.