
Jak sporządzić tzw. czarny słoik?
Sypkie składniki (czarnuszka, anyż, goździki) zmielić lub utrzeć w moździerzu na proszek. Dodać przyprawy i płynnego miodu oraz wszystko wymieszać.
Jak stosować miksturę?
Tak sporządzoną miksturę przechowujemy w lodówce i spożywamy w dawce do 3 łyżeczek dziennie.
► "Czarny słoik" można stosować jako dodatek do naparów ziołowych, herbaty lub jako smarowidło do pieczywa.
Pamiętaj o tym, sporządzając miksturę "czarny słoik" ►►►

Uwaga, ważne jest, by przyprawy były świeże (zwietrzałe lub dużo wcześniej zmielone nie będą miały właściwości prozdrowotnych). Ponadto wybór odpowiedniego miodu będzie kluczowy. Należy unikać mieszanek miodów z krajów Unii Europejskiej i sztucznego miodu. Wybierzmy wysokiej jakości płynny miód. Tylko taki zawiera ponad 300 elementów, wpływających na poprawę ludzkiego zdrowia.
► "Czarny słoik" łączy właściwości miodu, czarnuszki i przypraw. Czarnuszka pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomaga pracę układu odpornościowego i obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Olej z nasion czarnuszki ma również właściwości antyalergiczne.
► Olej tymiankowy jest środkiem przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybicznym.
► Anyż ma działanie wykrztuśne i łagodzi smak ziołomiodu.