
Co, w jakich proporcjach zjadać? Czego się wystrzegać w codziennej diecie?
Jadłospis powinniśmy komponować tak, by w ciągu dnia około 15-20 procent energii dostarczanej organizmowi (czyli kalorii) pochodziło z białka, 20-25 procent z tłuszczów, a 50-60 procent z węglowodanów. Organizm należy przyzwyczaić do jadania o stałych porach. Najlepiej, by było to pięć niedużych posiłków, z których głównym, w środku dnia będzie obiad.
<<<
[B]POLECAMY RÓWNIEŻ:[/B]Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Kaloryczność dań warto rozłożyć tak, by śniadanie (bardzo ważny posiłek dostarczający niezbędnych składników na cały początek dnia) stanowiło około 20-25 procent dziennej dawki energii.

obiad jedzony o godzinie 13-14 - 35-40 procent energii, a kolacja jedzona nie później niż o godzinie 18 - 10-15 procent energii.

Pozostałe posiłki, w zależności od trybu pracy i aktywności, mogą być drugim śniadaniem, podwieczorkiem, lunchem, małym deserem lub zwykłymi przegryzkami w postaci owoców czy warzyw.