Zobacz wideo: Kalkulator kolejki szczepionkowej Covid-19.
Wprawdzie nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących tego, co należy jeść przed szczepieniem lub po otrzymaniu szczepionki przeciw COVID-19, mądre i przemyślane wybory żywieniowe są zawsze dobrym pomysłem.
Chociaż wiele osób nie odczuwa skutków ubocznych szczepionki, niektórzy zgłaszają łagodne reakcje, takie jak bóle, zmęczenie, ból głowy, dreszcze, a czasem gorączka. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy, ważne jest ich złagodzenie. Duża część układu odpornościowego znajduje się w mikrobiomie - zespole mikroorganizmów, składającym się głównie z bakterii zasiedlających jelito. Umożliwia on prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zdaniem ekspertów w czasie szczepień przeciwko koronawirusowi powinniśmy skupić się na pokarmach, które będą łagodniejsze dla jelit a równocześnie wykazują działania przeciwzapalne.
Oto 8 najlepszych potraw, po które zdaniem ekspertów warto sięgnąć przed i po podaniu szczepionki przeciwko COVID-19. Sprawdź w poniższej galerii:
