
Czym można ugasić pragnienie: ogórki
Zielone ogórki to orzeźwiające warzywa, które mają w sobie aż 96 proc. wody. Stanowią one źródło kukurbitacyny, czyli związku o właściwościach przeciwnowotworowych, skuteczne szczególnie w przypadku raka piersi, prostaty i trzustki. Zawartość potasu i magnezu sprawiają, że regularne spożywanie ogórków może także zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi.

Czym można ugasić pragnienie: szpinak
Rośliny liściaste, takie jak szpinak i sałaty, nawet w 92 proc. składają się z wody. Ich kolor to zasługa chlorofilu, czyli naturalnego roślinnego barwnika o szerokich właściwościach zdrowotnych. Związek ten działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Udowodniono, że spożywanie zielonych warzyw liściastych wspomaga detoksykację oraz szybsze usuwanie metali ciężkich i toksyn z organizmu.

Czym można ugasić pragnienie: brokuły
Brokuły to warzywa z rodziny krzyżowych, które w 91 proc. składają się z wody. Ponadto stanowią doskonale źródło witamin A, C, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego. Warto także wspomnieć o sulforafanie, który jest silnym przeciwutleniaczem o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym, szczególnie w przypadku raka prostaty, piersi i jelita grubego.

Te owoce i warzywa pomagają ugasić pragnienie. Stanowią również doskonałe źródło witamin i związków mineralnych
Woda to neutralny płyn dla organizmu, dlatego powinna stanowić podstawowy napój nawadniający. Jednak część zapotrzebowania na płyny należy pokrywać pożywieniem i wtedy warto sięgać po nawadniające warzywa i owoce.