
POKRZYWA.
Ze względu na parzące włoski na liściach, zazwyczaj omijamy ją z daleka. A - warto ją wykorzystać w celach leczniczych i kosmetycznych.
Do jej zalet należy m.in. spora ilość witaminy C.
Przetwory z pokrzywy można stosować np. dla wzmocnienia odporności.
Jak zrobić sok z pokrzywy?
Świeżo zebrane pokrzywy myjemy, miksujemy, wyciskamy przez gazę. Dodajemy sól (aby sok się nie zepsuł) - ok. dwie łyżeczki na pół litra. Gotowy sok przechowujemy - w szklanym naczyniu - w lodówce
W liściach pokrzywy znajdują się m.in. kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, karotenoidy oraz wiele witamin - B2, C, K, E. Dodajmy, że jest bogata w potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan i krzem.

MNISZEK LEKARSKI
Cieszył się szacunkiem już u naszych prababek, stosowały jako środek moczopędny i remedium w walce z problemami trawiennymi.
Polecany osobom, które mają za sobą wirusowe zapalenie wątroby, cierpiącym na niedobór magnezu, borykającym się ze schorzeniami dróg żółciowych, kamicą nerkową czy niewydolnością nerek.
Najwięcej zalet prozdrowotnych ma sok z świeżo zerwanego mniszka.
Roślinę tę można dodać np. do sałatki.
Uwaga! Podobny do mniszka mlecz polny nie nadaje się do spożycia. W jaki sposób je od siebie odróżnić? Mniszek ma kilka łodyg, które wyrastają z jednego miejsca blisko ziemi (są pozbawione liści, zakończone jednym kwiatem).

PODBIAŁ
Doceniany był już ponad 2,5 tysiąca lat temu. Najlepiej zbierać go, kiedy jest młody - w maju. Porasta pola, skraj lasów, łąki. Przypomina mniszek lekarski.
Najwięcej właściwości zdrowotnych mają jego liście, ale wiele cennych składników zawierają także liście podbiału. Pomocny w walce z przeziębieniem, anginą i zapaleniem błon śluzowych. Stosowany przy uporczywym kaszlu - ma właściwości wykrztuśne. Inne: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe.
UWAGA na skutki uboczne u osób chorujących na wątrobę. Podbiału nie mogą też stosować dzieci poniżej 12. roku życia, karmiące mamy i ciężarne.

BABKA LANCETOWATA
W Polsce rośnie kilka gatunków babki przydatnych w leczeniu, znajdziemy je na łąkach, pastwiskach. Zbiory trzeba zaplanować w czasie słonecznej pogody, zwykle w pełni kwitnienia - w czerwcu.
Roślina ta zawiera karoten, witaminy C i K. Jest pomocna przy dolegliwościach jamy ustnej i gardła, a także przewodu pokarmowego.
Jeśli męczy cię kaszel, babka ma działanie wykrztuśne. Oczyszcza płuca.
Największym bogactwem jest świeżo wyciśnięty sok.