
W najbliższym czasie czekają nas podwyżki żywności. Czy różnica między 2018 a 2017 rokiem będzie drastyczna? Co konkretnie podrożeje? Za jakie produkty zapłacimy mniej?
Co wpływa lub może wpłynąć na wzrost cen żywności? Przede wszystkim może być to wynikiem dynamicznie rosnących jednostkowych kosztów pracy. Prawdopodobnie wzrosną również, wprawdzie w mniejszym stopniu, koszty związane z transportem i energią.
Dużym czynnikiem niepewności, mającym kluczowe znaczenie w kształtowaniu się cen żywności w drugiej połowie roku, jest wysokość zbiorów zbóż, rzepaku oraz owoców i warzyw w 2018 roku, a także ewentualne rozprzestrzenianie się chorób zwierzęcych".
Zobacz również: Nie boimy się o pracę. Jak zmieniamy, to na lepszą
Przeczytaj też:Szybciej dojedziemy nad morze. Droga S3 będzie rozbudowana i znikną wąskie gardła

Pieczywo
Pieczywo w 2018 roku może nieznacznie podrożeć, co wynika z nieco wyższych cen w skupach. Długotrwałe tegoroczne opady w porze żniw, utrudniały zbiory i pogarszały jakość ziarna w Polsce. Na globalnym rynku zapasy zbóż są jednak wysokie. "Tym samym po stronie surowcowej istnieje presja na wzrost cen pieczywa i innych produktów zbożowych, ale nie jest ona silna".

Mięso
Co z mięsem? "W 2018 roku droższy będzie także drób ze względu na oczekiwany wzrost eksportu, a także popytu krajowego. Wzrosnąć mogą również ceny wołowiny. Z kolei tańsza będzie wieprzowina, co wynika ze spadku cen skupu na rynku unijnym, a tym samym w Polsce, co jest konsekwencją zmniejszenia zakupów produktów wieprzowych ze strony Chin", przewidują bankowi eksperci.

Jaja
Ostatni kwartał bieżącego roku przyniósł spore wzrosty cen jaj. "Średnioroczne ceny jaj konsumpcyjnych będą wprawdzie wyższe w porównaniu z 2017 r., niemniej w kolejnych miesiącach nadchodzącego 2018 roku będą się one stopniowo obniżały i na koniec roku mogą być o kilkanaście procent tańsze niż w grudniu 2017 roku".