
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
► Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
► Numer partii: 06.2024L02
► Data minimalnej trwałości: 06.2024
► Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
► Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
► Numer partii: 06.2024L02
► Data minimalnej trwałości: 06.2024
► Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.