Anita Czupryn
Portal i.pl
80 materiałów
PLUS
Dr Maciej Kawecki: Celem deepfake’ów jest obnażenie atrybutu władzy
Ogromną przestrzenią udostępniania deepfake’ów nie są mainstreamowe media społecznościowe, tylko różnego rodzaju fora dyskusyjne, miejsca, które odwiedzane są...
Psycholog: Urlop ma być odskocznią od tego, co jest na co dzień
Na urlopie potrzebujemy odpoczynku, który by sprawił, że poczujemy się spokojnie i bezpieczniej. Mam wrażenie, że wolimy spokojniejsze urlopy, bo od kilku lat...
Maria Banaszak: Narkotyki są wszędzie
Dzisiaj po narkotyki sięgają osoby z niemal wszystkich grup społecznych i wiekowych. To nasi znajomi, ludzie z pracy, czyjaś matka, czyjaś babka. Ćpa się bez...
Ksiądz Marcin Iżycki: Porwanie księdza przebije się przez medialny szum
Liczne napięcia etniczne, ale także ekonomiczne – jak chociażby konflikt rolników i pasterzy – często wybuchają w sposób niekontrolowany. Stanowią pożywkę dla...
Prof. Magdalena Gawin: Na Ukrainie ludzie umierają w niewyobrażalnym poniżeniu
Widzimy czubek góry lodowej tego, co się dzieje na Ukrainie. Prawda o tej wojnie będzie wyłaniała się latami. Żaden kraj nie może oczekiwać ani od Ukraińców ani...
Magdalena Milert: W świecie z betonu nie przetrwamy
W socrealizmie ideą było hasło, że panujemy nad wszystkim, zarządzamy odgórnie. Przyroda nie ma żadnych praw. Dziś wiemy, że istniejemy w ekosystemie, jesteśmy...
PLUS
Antoni Libera mówi za Herbertem: „Powtarzaj stare zaklęcia ludzkości”
Stoję dziś w obronie zagrożonego humanizmu w obliczu zwyrodniałej poprawności politycznej i licznych „-izmów”, które ślepo i zapamiętale prą do urządzenia...
„Bez kryzysów nie ma rozwoju w związkach” uważa psycholożka Sylwia Sitkowska
Nie bójmy się kryzysów. Bycie razem w ogóle jest drogą od kryzysu do kryzysu, bo cały czas się zmieniamy. Zmieniamy się indywidualnie i zmieniamy się też w...
Jakub Kuroń: Dziś grillujemy, by zaskoczyć swoich gości
Grill to moja ulubiona forma gotowania: na świeżym powietrzu, z żywym ogniem. Jest jakiś rodzaj niepewności, adrenaliny, bo żywy ogień jest nie do przewidzenia....
Jędrzej Majka: Jedzenie bez przypraw byłoby pozbawione smaku
Przez ostatnie 5 lat wprost oszaleliśmy na punkcie czosnku niedźwiedziego. Nazwa wzięła się stąd, że jest to pierwsza roślinka, którą zjadają niedźwiedzie, gdy...