
Kadm i ołów w kubku
Ostrzeżenie: Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża kubka szklanego
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono wysoką migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża kubka szklanego.
Migracja z przedmiotowych kubków zarówno ołowiu i kadmu stanowi istotne zagrożenie dla życia człowieka.

Kadm i ołów w kubku - szczegóły
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Kubek szklany 365 ml TR-A2411 Lawenda
Numer partii: 26062024
Nr kodu kreskowego: 5902738224107
Importer i dystrybutor w Polsce: TRAGAR TRĄBKA Sp. z o.o., Zebrzydowice 455B, 34-130 Kalwaria Zebrzydowska
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktów wskazanych w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Kwas cyjanowodorowy w nasionach lnu
Ostrzeżenie: Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA): 10-15 g siemienia lnianego trzy razy dziennie.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO
Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg
Numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx
Daty minimalnej trwałości: 30.09.2025
Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia
Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

Rakotwórcze aminy w chochli do zupy
Ostrzeżenie: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Firma TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofuje chochlę do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Dystrybutor w swoim komunikacie poinformował o możliwości zwrotu produktu w dowolnym sklepie sieci.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.