
Konkurs, że palce lizać!
Finał konkursu Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono” odbył się wczoraj w Kujawsko-Pomorskiej Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy. Dziesięć duetów – nauczycieli i uczniów – z różnych części naszego województwa rywalizowało o główną nagrodę – bon o wartości 1500 zł.
zobacz więcej ►
pogoda na weekend:

Konkurs, że palce lizać!
Największe uznanie jurorów zdobyła zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem przygotowane przez Dominikę Sikorską wraz opiekunem - Magdaleną Wrzesień-Cibą z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy.
zobacz więcej ►

Konkurs, że palce lizać!
Pozostałe potrawy przygotowane przez uczestników to: babka Kujawiok, piernik brukowiec, galantyna, amoniaczki – ciastka Babci Heli, rogaliki Barcińskie, żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą, miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią, gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem oraz zupa szczawiówka i cebule nadziewane fasolą.
