
3. Spokojnie z tym przewracaniem
Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością masz obawę czy się nie przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.

2. Deska do mięsa, deska do warzyw...
Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.

1. Niech mięso odczeka
Rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.