
pasieka
Pasieka i ule wymagają codziennej troski. Pszczelarz uważnie przegląda ule i sprawdza każą ramkę, aby kontrolować stan zdrowia pszczelich rodzin. Wszelkie deformacje, zmiany koloru plastra czy zawartości woskowych komórek, są informacją o możliwych chorobach lub pasożytach.

pszczelarz
Pszczelarstwo to nie tylko praca, ale też sposób na życie.

pszczoła, wrzosy
Miód wrzosowy jest jednym z najcenniejszych i najdroższych polskich miodów. Zbieranie wrzosowego pyłku jest dla pszczół bardzo pracochłonne, a i wrzosowiska są trudno dostępne. Dlatego ten miód o fiołkowym odcieniu i konsystencji delikatnej galaretki osiąga astronomiczne ceny.

pszczoły
Taki widok wywołuje u laika panikę, ale dla pszczelarza to okazja do pozyskania nowej, pszczelej rodziny. Gdy pszczoły się wyroją i przysiądą np. na gałęzi, fachowiec potrafi je schwytać i umieścić w pustym ulu. W większości przypadków taka operacja kończy się udanym zakwaterowaniem nowej, pszczelej rodziny.