
W drugiej połowie marca rozpoczyna się czas uprawy z rozsady roślin lubiących ciepło. Do prawidłowego wzrostu potrzebują określonej temperatury:
• pomidor – 22-25°C
• bakłażan – 28-30°C
• papryka – 25-28°C

Żeby zapewnić im sprzyjające warunki, należy wysiać je w doniczkach ustawionych blisko kaloryfera. Do zachowania prawidłowej wilgotności możemy użyć folii, słoika lub denka plastikowej butelki. Należy nakryć nimi doniczki z nasionami.

Gdy termometry wskażą dodatnią temperaturę, to idealny moment na wysiew warzyw o niewielkich wymaganiach. Należą do nich:
• wczesna odmiana marchwi
• groch
• pietruszka korzeniowa i naciowa
• koper ogrodowy
• rzodkiewki
• bób
• szpinak

Uwaga! Przy zasiewie każdej rośliny należy pamiętać, by wyrywać chwasty rosnące obok naszych roślin, by nie zabierały im składników pokarmowych, wody i przestrzeni.