Tort na walentynki - przepis
Walentynki - dzień, w którym pozytywne emocje udzielają się każdemu. I choć niektórzy twierdzą, że Walentynki to jedynie amerykański wymysł, to warto, by tego dnia sprawić swojej drugiej połówce smakowitą niespodziankę. Zobaczcie przepis na prosty tort walentynkowy!
Składniki
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki wody
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- około 400 g owoców (malin, truskawek - świeżych lub mrożonych)
- 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake)
- 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
- 30 g pistacji
Wykonanie
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Tort przełożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny.
