
W piątek (17 września) godz. 19 kolejny koncert z cyklu „Jazz u Hoffmana” - zagra zespół Bartosz Haliniak Quintet w składzie: Bartosz Haliniak – saksofon, Dominik Haliniak – trąbka, Sylwester Bugajak – gitara, Wojciech Grochowina – gitara basowa, Łukasz Gorczyński – perkusja.
Bilety w cenie 10 zł do nabycia w KPCK oraz na biletyna.pl

Co jadali i jadają bydgoszczanie? Tego będzie można dowiedzieć się w niedzielę (19.09.) w Spichrzach nad Brdą podczas spotkania na temat dawnych i współczesnych przepisów kulinarnych związanych z Bydgoszczą oraz regionem. Wstęp do muzeum - bilet specjalny: 1 zł, zapisy - nr tel. 52 58 59 980, mail: [email protected].
Wydarzenie będzie miało formę prelekcji, połączonej z pokazem, którą poprowadzi Anna Kornelia Jędrzejewska - kustosz Pracowni Etnografii. W pierwszej części zostanie zaprezentowana krótka historia kulinarna miasta. Następnie odbędzie się pokaz muzealiów związanych z bydgoskim i regionalnym dziedzictwem kulinarnym z kolekcji MOB.
Będzie okazja porozmawiać także o współczesnych produktach spożywczych i potrawach charakterystycznych dla Bydgoszczy i okolic. Podsumowaniem spotkania będzie stworzenie symbolicznej bydgoskiej książki kucharskiej, złożonej z dawnych i współczesnych przepisów kulinarnych.