Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Wypadek na DK 19.  O świcie wywrócił się samochód ciężarowy z dwutlenkiem węgla

AKTUALIZACJA
Wypadek na DK 19. O świcie wywrócił się samochód ciężarowy z dwutlenkiem węgla

Recital fortepianowy w Starachowicach. Wystąpi Piotr Paleczny

Recital fortepianowy w Starachowicach. Wystąpi Piotr Paleczny

Polecamy

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo

Szef kujawsko-pomorskich terytorialsów nowym dowódcą WOT. Zobaczcie szczegóły

Szef kujawsko-pomorskich terytorialsów nowym dowódcą WOT. Zobaczcie szczegóły

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć