1 z 6
Następne
To dzieje się z organizmem kiedy pijesz maślankę. Kto nie powinien jej stosować i dlaczego?
Maślanka jest niskokaloryczna - 100 gramów ma 45 kcal i tylko 1,5% tłuszczu. Maślanka jest produktem lekkostrawnym, dobrze odkwaszającym organizm, ponieważ zawiera kwas mlekowy (w ilości około 0,6 proc.), a ten pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu maślanka reguluje i ułatwia procesy trawienne, poprawia pracę jelit i mikroflorę dobroczynnych bakterii jelitowych oraz zapobiega zaparciom. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych jelita.
Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma maślanka, kto powinien włączyć ja do diety, a kto i dlaczego powinien z niej zrezygnować. Wyjaśniamy na slajdach w naszej galerii. Kliknij w strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>