Te szpitale żywią pacjentów najlepiej. Oto Szpitale Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
III edycja programu "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie" dobiegła końca. Zgłosiły się 34 placówki z całej Polski a po przeprowadzeniu certyfikacji rada ekspertów nagrodziła 8 szpitali. Wśród nich także szpital w województwa kujawsko-pomorskiego.
Za prowadzenie żywienia klinicznego na najwyższym poziomie nagrodzonych zostało 8 szpitali, w tym Szpital Wielospecjalistyczny im. dr. Ludwika Błażka w Inowrocławiu. W tegorocznej edycji przedłużono także ważność certyfikatu Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy, Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy oraz Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. L. Rydygiera w Toruniu.
Certyfikaty zostały wręczone 9 czerwca 2022 podczas Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
To Cię może też zainteresować
Certyfikat potwierdza stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego, przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej.
Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W Szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego – podkreślił prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk.
Certyfikat "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego" obowiązuje przez dwa lata, dlatego III edycji certyfikacji towarzyszył proces recertyfikacji placówek z pierwszej edycji programu. Rada Ekspertów zdecydowała, że 26 placówek może zachować certyfikaty. Wśród nich były również placówki z województwa kujawsko-pomorskiego:
- Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy,
- Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy,
- Wojewódzki Szpital Zespolony im. L. Rydygiera w Toruniu.
Te szpitale żywią pacjentów najlepiej - lista
Które szpitale zostały nagrodzone i otrzymały certyfikat "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego"? W których szpitalach pacjenci mogą liczyć na wysokie standardy w żywieniu klinicznym? Zobaczcie listę szpitali, które stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego w naszej galerii:
Certyfikat "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego"
Aby otrzymać certyfikat, szpitale musiały złożyć deklarację, spełnić szereg ściśle określonych kryteriów oraz przejść oficjalną certyfikację pod okiem zespołu Rady Ekspertów, w skład której wchodzą osoby, które posiadają znaczącą praktykę w zakresie leczenia żywieniowego i są propagatorami roli terapii żywieniowej w największych ośrodkach szpitalnych w Polsce.
W ramach oceny szpitali przez Radę Naukową Programu uwzględniane były następujące kryteria:
- Ocena stanu odżywienia pacjenta – stosowanie skali NRS lub SGA w momencie przyjęcia do szpitala;
- Dostępność dietetyka (konsultacja dietetyczna przeprowadzona w trakcie leczenia oraz przy wypisie pacjenta ze szpitala, dostępność konsultacji dietetycznej w szpitalu),
- Dane ilościowe w okresie ostatnich 6-ciu miesięcy w tym: liczba pacjentów, którzy wymagali interwencji żywieniowej; liczba żywień pozajelitowych i dojelitowych zaraportowanych do NFZ; liczba zakupionych doustnych diet przemysłowych (ONS); liczba niekompletnych żywień; liczba kompletnych żywień; liczba chorych pacjentów w szpitalu,
- Dostęp do terapii – dostępność worków żywieniowych przygotowywanych w aptece szpitalnej lub przez firmę zewnętrzną,
- Zespół leczenia żywieniowego: obecność zespołu leczenia żywieniowego lub działu żywienia, liczba członków zespołu żywieniowego, działalność edukacyjna w zakresie leczenia żywieniowego wewnętrzna/zewnętrzna, liczba szkoleń personelu w skali roku,
- Możliwość założenia sztucznego dostępu do żywienia dojelitowego lub pozajelitowego,
- Opieka nad dostępem do żywienia pozajelitowego i dojelitowego,
- Monitorowanie dostępności do żywienia pozajelitowego i dojelitowego,
- Spisane w formie dokumentu procedury terapii żywieniowej,
- Przekazanie pacjentowi informacji koniecznej do kontynuacji leczenia domowego,
- Edukacja pacjenta – informacje o dostępnych metodach żywienia, dostęp do edukatora medycznego, pielęgniarki żywieniowej oraz dietetyka-edukatora,
- Możliwość oceny badań laboratoryjnych w szpitalu,
- Dostępność sprzętu,
- Procedura ochrony czasu posiłków (protected meal policy).
Więcej informacji i szczegóły na stronie www.leczenieprzezzywienie.org KLIKNIJ TUTAJ
